Inte kommit på vad ni ska äta ikväll? Rädda fredagsmyset med en härlig kantarellpaj och boosta samtidigt kroppen med välgörande D-vitaminer. I år har det varit ett fantastiskt svampår och kanske har ni som jag frysen fullproppad med svamp. Här kommer recept på en god paj att förgylla vinterkvällen med. Ernsts kantarellpaj med västerbottensost (recept av Ernst Kirchsteiger). Räcker till 6 personer och är färdigt på 40 minuter. Håll till godo!
Ingredienser
Pajbotten
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning
1 st purjolök
1 dl soltorkade tomater, i olja
1.5 dl bladpersilja
400 g kantareller
4 st ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
100 g västerbottensost
salt och peppar efter smak
smör till stekning
Gör så här
Pajbotten
Blanda smör och mjöl, gärna i mixer. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Om tid finns så låt degen vila 2 timmar i kylen. Tryck ut degen till ett tunt lager i en pajform.
Fyllning
Hacka purjolöken i grova bitar ca 2 cm tjocka. Hacka sedan de soltorkade tomaterna och persiljan. Stek på kantarellerna tills de släppt vatten och fått en fin gyllenbrun färg. Salta och peppra gärna. När kantarellerna är redo så tillsätt purjolöken, tomaterna och sist persiljan. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Strö ut de stekta grönsakerna i pajskalet och häll sedan över blandningen. Riv till sist över västerbottensosten och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 35-40 min.
Författad av: Anna Lindblom
Tags: intag, kantareller