Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Vet du i vilken mat du hittar D-vitamin? Ta en titt på listan!
Så här mycket d-vitamin inehåller maten:
- 1 port (120 g) regnbåge: 16,3 mikrogram
- 1 port (120 g) lax: 15 mikrogram
- 1 port (120 g) färsk sill: 14,4 mikrogram
- 1 port (120 g) strömming: 11 mikrogram
- 1 port (120 g) makrill: 4,7 mikrogram
- 1 port (100 g) kycklingfilé med skinn: 1,5 mikrogram
- 1 port (120 g) torsk: 1,2 mikrogram
- 1 port (120 g) gädda, abborre: 1 mikrogram
- 1 tallrik (2 dl) vitaminberikad lättfil eller lättyoghurt: 0,8 mikrogram
- 1 ägg (60 g): 0,8 mikrogram
- 1 glas (1,5 dl) vitaminberikad lätt- eller mellanmjölk: 0,6 mikrogram
- 1 port (100 g) fläskkött: 0,5 mikrogram
- 5 g bordsmargarin till 1 smörgås: 0,4 mikrogram
- 1 port (100 g) nötkött: 0,4 mikrogram
- 1 port (100 g) köttfärs (10 %): 0,4 mikrogram
- 1 port (100 g) kycklingfilé utan skinn: 0,4 mikrogram
- 1 rejäl klick (0,5 dl) vispgrädde: 0,2 mikrogram
(Källa: Vi föräldrar)
Tags: lax
Det är väldigt svårt förstå vad som gäller det man bör få i sig. Enligt Nisse Simonsson kan man inte få överskott som är skadligt eftersom kroppen själv tömmer ut överskottet d-vitamin. Är det någon som kan omvandla mikrogram till ug. Man bör få i sig, enl. honom minst 50 ug om dagen.Tacksam för kommentarer om detta.